Drobečková navigace

Nacházíte se: Úvod » Další zdroje » Články » Internet pro handicapované

Internet pro handicapované

Certifikát Blindfriendly od Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS) získalo dosud deset českých serverů. "Na tomto portálu najdete www stránky, které jsou přátelské k nevidomým uživatelům a na které je radost se podívat i prostřednictvím hlasu, hmatu nebo s velmi velkým zvětšením," píše se na stránkách Blindfriendly.cz.

Zatím deset serverů je otevřeno zrakově postiženým lidem. Certifikát byl naposledy slavnostně předán zástupcům serverů Novinky.cz, Živě.cz, Seznam.cz, Firsttuesday.cz a Vlada.cz na posledním pravidelném měsíčním setkání internetové komunity. Certifikátem se mohou již prokázat stránky České rady humanitárních organizací, Národní rady zdravotně postižených ČR, SONS, Tyflo Centrum (TC) Brno a TC Olomouc.

"Domnívám se, že získat ikonku blindfriendly může velké procento českých webových stránek," uvedl v rozhovoru pro Strategii Milan Pešák, prezident SONS. "Slavnostní předávání certifikátu ve spolupráci se společností First Tuesday jsme uspořádali především proto, abychom na českém internetu zpopularizovali náš projekt Blindfriendly web. Chceme touto cestou oslovit spolupracovníky, kteří by nám pomáhali hodnotit servery, a také jednotlivé provozovatele, zda mají o naši ikonku zájem," dodal. Lidé s postižením zraku se podle Pešáka o existenci certifikovaných stránek dozvědí buď jako účastníci internetové konference, popřípadě ve střediscích a periodicích SONS.

Zájem o certifikát Blindfriendly není v řadách českých provozovatelů zatím nijak veliký. "Magazín Živě.cz chce tímto způsobem vyjít vstříc i těm uživatelům internetu, kteří jsou při využívání jeho služeb vážně handicapováni. Je to další z nadstandardních výhod, kterou nám nový publikační systém Media-Factory umožnil uživatelům poskytnout," prohlásil Tomáš Baránek, mediální ředitel společnosti Computer Press.

"Myslíme, že stejným tempem, jakým roste obeznámenost s internetem v ČR, vzrůstá i počet uživatelů s těžkým zrakovým postižením," vyjádřil názor SONS Svatoslav Ondra, který vypracoval dokumentaci zásad přístupnosti webových stránek pro těžce zrakově postižené uživatele. "Mezi tyto uživatele patří nejen nevidomí lidé, pro které je zcela nemožné získávat informace vizuálně, ale i lidé s těžkou slabozrakostí. Do této druhé skupiny zrakově postižených uživatelů patří například lidé s velmi vysokou krátkozrakostí nebo dalekozrakostí či lidé s tzv. tunelovým viděním, lidé s velmi zúženým zorným úhlem a třeba lidé barvoslepí. Pro tyto skupiny uživatelů navíc platí, že právě internet a jeho možnosti jim dávají nové (a mnohdy jediné) alternativy v přístupu k informacím, komunikaci a službám. Mnohé webové stránky ale mohou být pro takové uživatele nepřístupné či přístupné velmi těžce. S tím souvisí například orientace tvůrců na grafickou (netextovou) formu prezentace, kladení většího důrazu na vizuální výsledek stránky než na strukturu obsahu nebo často nevhodná volba barevné kombinace stránky. Důraz na grafické a vizuální hledisko při tvorbě stránek se s cílem vytvořit stránku přístupnou i pro zrakově postiženého nemusí vylučovat."

K obecným zásadám přístupnosti webových stránek zrakově postiženým lidem patří zejména:

  1. Pro informace v grafickém vyjádření by měla být definována vhodná textová alternativa.
  2. Sladění členění informací ve zdrojovém kódu stránky s obsahovým členěním informací této stránky.
  3. Použití vhodné barevné kombinace pozadí a textu; barvy či jiné vizuální efekty by neměly mít účel informační - pouze zvýrazňující a odlišující - a měly by být použity s mírou; písmo by mělo mít dostatečnou velikost.
  4. Použití relativních hodnot namísto absolutních při definici velikostí; umožnění přizpůsobení vizuálního rozdělení stránky.
  5. Navigace i vizuální orientace po stránce by měla být srozumitelná a přehledná, ne příliš překombinovaná.
  6. Ovládání prvků stránky by nemělo být vázáno na jeden druh hardwarového i softwarového vybavení počítače. Důležité navigační a ovládací prvky stránky by neměly být ovladatelné pouze pomocí myši.
  7. Vhodné využití formátování nadpisů a rozdělení sloupců a řádků tabulky (včetně vhodného rámování tabulky).

Odhady hovoří o tom, že v České republice trpí 0,6 až 1,5 % populace těžkým zrakovým postižením, tj. takovým postižením, při kterém nestačí nosit dioptrické brýle. Přibližně 12 tisíc Čechů je nevidomých.

SONS sdružuje 15 tisíc členů s vadami zraku. "Statistiky lidí se zrakovým postižením si ze zákona vést nemůžeme, ale odhadujeme, že těžce zrakově postižených lidí, kteří používají PC a jsou napojeni na internet, jsou tisíce," uvedla Hana Bubeníčková, vedoucí Metodického centra informatiky při SONS. Přibližně čtyři stovky z nich jsou připojeny do internetové konference sdružení. "Počítačové kurzy pro nevidomé a těžce zrakově postižené organizujeme od roku 1994. V průběhu té doby jsme zjistili, že nevidomí stránky nenavštěvují - pouze pomocí hlasového výstupu a hmatového displeje je pro ně nanejvýš obtížné se na graficky složitě koncipovaných stránkách orientovat. Ačkoli bychom byli rádi, aby blindfriendly webové stránky testovali právě oni, nemáme na to v současné době peníze," dodala.

Podle Bubeníčkové nepatří deset serverů, které od SONS získaly certifikát, mezi nejnavštěvovanější stránky nevidomých, ale jsou to takové stránky, při jejichž čtení nemají zrakově postižení lidé problémy. "Naši členové chtějí telefonovat, jezdit po republice, navštěvovat koncerty, ale stránky s tímto informačním servisem, na kterých běžnému uživateli stačí pět minut pro orientaci, se oni musí hodiny učit doslova nazpaměť. V podstatě to znamená, že takové stránky jsou pro ně většinou zcela nepřístupné."

Markéta Škodová