Drobečková navigace

Nacházíte se: Úvod » Další zdroje » Články » Naše účast na ISSS 2012

Naše účast na ISSS 2012

Ve dnech 2. a 3. dubna 2012 jsme se již tradičně zúčastnili konference Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové díky podpoře společnosti Triada, s.r.o., které touto cestou moc děkujeme.

 Tématiku přístupnosti jsme prezentovali našem stánku - Michal Jelínek zájemcům předváděl práci nevidomého uživatele s webem a zájemcům komentoval výsledky testování přístupnosti v soutěžích Zlatý erb či Biblioweb. K programu konference jsme přispěli i třemi přednáškami - Mgr. Radek Pavlíček měl v pondělí 2. dubna v Jednacím sále přednášku na téma Lepší přístupnost může pomoci každému uživateli a v úterý pak se způsobem, jakým testujeme přístupnost v soutěži Zlatý erb, seznámil účastníky Setkání vítězů soutěží Zlatý erb CZ, Zlatý erb SK a JuniorErb. RNDr. Hana Bubeníčková se v pondělí večer zúčastnila Diskuse vítězů soutěží, na které byly předány ceny za třetí a druhá místa v soutěži Zlatý erb 2012.

Biblioweb a Zlatý erb

I letos jsme testovali přístupnost webových stránek v soutěžích Biblioweb a Zlatý erb a navrhovali vítěze ceny za nejlepší bezbariérový web města, obce a knihovny.

Zlatý erb 2012

Weby, přihlášené do soutěže, měly z hlediska přístupnosti různou úroveň. S potěšením ale můžeme konstatovat, že weby nevykazovaly fatální nedostatky v technických aspektech přístupnosti. Žádný z webů nedostal za přístupnost 0 bodů, nejhorší hodnocení ve stupnici od 0 do pěti bodů byly 2 body.
 

I letos v soutěži převládaly weby, provozované na některém z nabízených redakčních řešení. Tyto weby mají vesměs základní šablonu a navigaci odladěnu na přístupnost, což uživatelům mimo jiné přináší výhodu podobného ovládání na různých webech. Po technické stránce jsou tedy weby vyřešeny prakticky bez problémů.

Jedním ze základních požadavků reálné přístupnosti a použitelnosti pro uživatele se specifickými potřebami je přehledná, konzistentní a kompaktní navigace. Drtivá většina webů však má v oblasti přehlednosti, použitelnosti a srozumitelnosti poskytování informací rezervy. Proto ani letos žádný web nedostal plný počet bodů, i když řada webů vyhovovala technickým požadavkům, kladeným Vyhláškou o přístupnosti.

Stejně tak měli testeři problémy s orientací ve velkém množství informací, které jsou na webových stránkách měst a obcí prezentovány.

Cenu za nejlepší bezbariérový web obce získaly Modlany, ze soutěžících měst na tom bylo z hlediska přístupnosti nejlépe Kladno.

Biblioweb 2012

Bibliowebu se opět žádné překvapení nekonalo, cenu za nejlepší bezbariérový web již poněkolikáté získal web Městské knihovny v Litvínově.

Fotogalerie

ISSS 2012, 2. a 3. 4. 2012