Drobečková navigace

Nacházíte se: Úvod » Další zdroje » Články » Naše účast na ISSS 2013

Naše účast na ISSS 2013

Ve dnech 8. a 9. dubna 2013 jsme se již tradičně zúčastnili konference Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové díky vstřícnosti společnosti Triada, s.r.o., které touto cestou moc děkujeme.

Tématiku přístupnosti jsme prezentovali našem stánku - Michal Jelínek zájemcům předváděl práci nevidomého uživatele s webem a zájemcům komentoval výsledky testování přístupnosti v soutěžích Zlatý erb či Biblioweb. K programu konference jsme přispěli i třemi přednáškami - Mgr. Radek Pavlíček měl v pondělí 8. dubna v Labském sále přednášku na téma Nahradí WCAG 2.0 Vyhlášku o přístupnosti a v úterý pak se způsobem, jakým testujeme přístupnost v soutěži Zlatý erb, seznámil účastníky Setkání vítězů soutěží Zlatý erb CZ, Zlatý erb SK a JuniorErb. RNDr. Hana Bubeníčková se v pondělí večer zúčastnila Diskuse vítězů soutěží, na které byly předány ceny za třetí a druhá místa v soutěži Zlatý erb 2013.

Biblioweb a Zlatý erb

I letos jsme testovali přístupnost webových stránek v soutěžích Biblioweb a Zlatý erb a navrhovali vítěze ceny za nejlepší bezbariérový web města, obce a knihovny.

Zlatý erb 2013

Weby, přihlášené do soutěže, měly z hlediska přístupnosti různou úroveň. S potěšením ale můžeme konstatovat, že weby nevykazovaly fatální nedostatky v technických aspektech přístupnosti. Žádný z webů nedostal za přístupnost 0 bodů, nejhorší hodnocení ve stupnici od 0 do pěti bodů byly 1,5 body.

I letos v soutěži převládaly weby, provozované na některém z nabízených redakčních řešení. Tyto weby mají vesměs základní šablonu a navigaci odladěnu na přístupnost, což uživatelům mimo jiné přináší výhodu podobného ovládání na různých webech. Po technické stránce jsou tedy weby vyřešeny prakticky bez problémů. Problematická ovšem zůstává orientace ve velkém množství dat a také prezentování informací formou nepřístupných dokumentů.

Cenu za nejlepší bezbariérový web obce získaly Petrovice, ze soutěžících měst na tom bylo z hlediska přístupnosti nejlépe město Cheb.

Prezentace výsledků testování přístupnosti na pondělním setkání finalistů (ppsx; 387,2 kB)

Prezentace výsledků testování přístupnosti na pondělním setkání finalistů (ppsx; 387,2 kB) od Hany Bubeníčkové

Biblioweb 2013

Weby, přihlášené do soutěže, měly z hlediska přístupnosti velmi různou úroveň. Od několika webů, které neobsahovaly žádné zásadní chyby a které se opakovaně umisťují na prvních příčkách, až po weby, které bylo možné prohlásit za velmi obtížně přístupné pro určitou skupinu handicapovaných návštěvníků. Problematická stále zůstává práce s katalogy, které jsou často navrženy bez respektování požadavků na přístupnost, a orientace v množství prezentovaných dat. Při hodnocení jsme kladli důraz na nejdůležitější principy a pravidla tvorby přístupného webu.

Cenu za nejlepší bezbariérový web ze všech soutěžních webů jsme navrhli udělit webu Knihovně Jiřího Mahena v Brně.

Fotogalerie

ISSS 2013, 8. a 9. 4. 2013 - fotogalerie na Flickru