Drobečková navigace

Nacházíte se: Úvod » Další zdroje » Články » Naše účast na konferenci WebCamp'08

Naše účast na konferenci WebCamp'08

V pátek 28. března se Radek Pavlíček a Michal Jelínek zúčastnili konference WebCamp 08, na které přednesli přednášku JAWS - web očima nevidomých. Přednáška sklidila velký úspěch, jak dokládají ohlasy účastníků.

 

Martin Hassman - Jaký byl WebCamp'08

Přednáška, která se nevidí

Nebudu rozepisovat všechny přednášky, to již udělali jiní a lépe (viz odkazy dole), zmíním se o mém favoritovi. Přednáška, která mě oslovila nejvíc, se jmenovala JAWS - web očima nevidomých.

Prezentoval ji Radek Pavlíček z projektu Blind Friendly Web spolu se svým nevidomým přítelem Michalem Jelínkem. Již několikrát jsem o používání počítače slepými uživateli četl, ale to nic není oproti tomu, když to (ne)vidíte na vlastní oči.

Napsal jsem "přednáška, která se nevidí" a my jsme skutečně neviděli. Radkův kolega pracoval na svém notebooku, ovšem my jsme neviděli, co přesně dělá a mohli jsme na to usuzovat jen dle výstupu hlasové čtečky, která směřovala do reprobeden a dle jeho vlastních komentářů.

Tak když nám bylo řečeno: "A teď si otevřu jednu složitou HTML tabulku," a z reprobeden na nás elektronický hlas bafal: "Miranda", "Total Komandr", tak jsme vytušili, že dotyčný používá Windows a právě se přepíná mezi aplikacemi, aby našel zmíněný HTML soubor.

Pak jsme dostali nápovědu. Na plátně jsme uviděli onu tabulku, kterou se Radkův kolega právě snaží přečíst a pochopit. Ještě že tak. Pouze z poslechu by si ji nejspíš nikdo v sále představit nedokázal. Ale Radkův kolega jí postupně procházel a ukazoval nám, jaké existují finty, když se slepý člověk snaží takovou složitější tabulkou procházet a ukázali jsme si, jak tabulky vytvářet správně tak, aby byly pro nevidomé uživatele přístupné.

Všichni nevidomí, kteří dokáží ovládnout počítač, mají můj velký obdiv. Myslím, že podobným zážitkem by měli projít všichni, kdo tvoří weby, aby pochopili, proč má přístupnost smysl.

Eva Sušňová - V pavučině na táboře

Pak byla přednáška R.Pavlíčka o nevidomých na webu s praktickou ukázkou, jak funguje Jaws. Myslím, že si budu sakra dávat pozor, abych aspoň trochu slušně sémanticky členila obsah a používala správné značky pro nadpisy, protože to nestojí nic a pomáhá to hodně.

Ladislav Prskavec - WebCamp'08

Druhý den 28.3. probíhal ve znamení webdesignu, dopoledne se věnovalo hlavně přístupnosti. Nejzajímavější pro mě bylo vidět naživo jak si s procházením stránky poradí nevidomí co používal JAWS. Jako vidící člověk jsem neměl tu představu jak to v realu vypadá dokud jsem to neviděl. Myslím, že by všichni vývojáři a hlavně kodéři stránek měli myslet na přístupnost a brát to jako základ své práce.

Na fotky se můžete podívat na fotogalerii z WebCampu'08 na Flickru.