Drobečková navigace

Nacházíte se: Úvod » Další zdroje » Články » Spojení si na www.jizdnirady.cz mohou nyní vyhledat i nevidomí

Spojení si na www.jizdnirady.cz mohou nyní vyhledat i nevidomí

29.2.2004 Zpravodajství ČTK, KTK Brailcom

PRAHA 29. února (ČTK) - Internetový portál www.jizdnirady.cz mohou používat nyní také nevidomí, pokud za jeho adresu doplní lomítko a slůvko blind. Na webových stránkách pak zrakově postižení stejně jako zdraví mohou nalézt autobusová a vlaková spojení po Česku a do ciziny i řády místní dopravy v pěti desítkách měst. ČTK o tom informovala Lenka Codlová z Ministerstva dopravy.

Na přípravě internetové verze se podle ní podílela Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS), která před zhruba třemi lety odstartovala projekt Blind Friendly Web aneb Web přátelský nevidomým. Jeho cílem je umožnit těžce zrakově postiženým uživatelům snadnější orientaci v elektronické síti. Stránky, které jsou pro zrakově handicapované přístupné a čitelné, jsou označovány modrým logem se žlutým nápisem Blind Friendly a panáčkem s holí. SONS by také ráda dosáhla toho, aby autoři stránek již při jejich tvorbě na nevidomé mysleli.

I když slabozrací a nevidící běžně s počítači a internetem díky hlasovému výstupu pracují, většina webových stránek pro ně zůstává neproniknutelným bludištěm. Autoři portálů a stran totiž grafické prvky často neoznačují popiskou, kterou by hlasové zařízení mohlo přečíst. Když už tvůrci vše označí, udělají to mnohdy nevhodně. Nevidomý se pak nedokáže na stránce zorientovat.

Pokud chce vidící uživatel internetu zjistit, co zrakově postižený o obrázku slyší, může najet na snímek myší. Ve žlutém políčku se objeví popisek. Pokud chybí nebo je nevhodný, nemá handicapovaný tušení, co se na stránce nachází.