Drobečková navigace

Nacházíte se: Úvod » Další zdroje » Články » Naše účast na ISSS 2010

Naše účast na ISSS 2010

Ve dnech 12. a 13. dubna 2010 jsme se již podesáté zúčastnili konference Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové za významné podpory společnosti Triada, s.r.o., které touto cestou moc děkujeme.

Kromě prezentace tématiky přístupnosti na našem stánku - Michal Jelínek zájemcům předváděl práci nevidomého s webem a komentoval výsledky testování přístupnosti v soutěžích Zlatý erb a Biblioweb - jsme se na programu konference aktivně podíleli i dvěmi přednáškami. RNDr. Hana Bubeníčková seznámila s tématikou přístupnosti účastníky Setkání finalistů soutěže Zlatý erb, Mgr. Radek Pavlíček pak měl v Labském sále přednášku na téma Mýty a omyly v oblasti přístupnosti.

Biblioweb a Zlatý erb

I letos jsme testovali přístupnost webových stránek v soutěžích Biblioweb a Zlatý erb a navrhovali vítěze ceny za nejlepší bezbariérový web města a obce.

Zlatý erb

Fenoménem letošního ročníku Zlatého erbu bylo provozování webů na některém z nabízených redakčních řešení. Tyto weby mají vesměs základní šablonu a navigaci odladěnu na přístupnost, což uživatelům mimo jiné přináší výhodu podobného ovládání na různých webech. Po technické stránce byly tedy weby vyřešeny prakticky bez problémů.

Problematická je ovšem orientace ve velkém množství dat, které jsou na webech měst a obcí prezentovány. Lidé chodí na webové stránky měst a obcí pro informace a chtějí je získat co nejrychleji. Stejně tak, jako se optimalizace pro vyhledávače kryje se základy přístupnosti, použitelnost webu, snadná dostupnost informací a kvalitní copywriting dotahuje přístupnost k dokonalosti.

Základem reálné přístupnosti a použitelnosti pro uživatele se specifickými potřebami je přehledná, konzistentní a kompaktní navigace. Drtivá většina webů však má v oblasti přehlednosti, použitelnosti a srozumitelnosti poskytování informací rezervy. Proto letos žádný web nedostal plný počet bodů, i když řada webů vyhovovala technickým požadavkům, kladeným Vyhláškou o přístupnosti.

Cenu za nejlepší bezbariérový web obce získaly Okříšky, ze soutěžících měst na tom byl z hlediska přístupnosti nejlépe Slaný.

Biblioweb

V Bibliowebu se žádné překvapení nekonalo, weby jednotlivých knihoven opět byly na velmi rozdílné úrovni - od těch, kterým prakticky nebylo co vytknout, až po weby obtížně přístupné. Cenu za nejlepší bezbariérový web získal web Městské knihovny v Litvínově.

Fotogalerie na Flickru

ISSS 2010, 12. a 13. 4. 2010